Agile Projecten

door Iwan Eising, december 2016

Het straatbeeld in het IT-landschap is aan het veranderen. Ontwikkelingen als ‘breedband internet’, ‘de Cloud ’, ‘mobile web’, en ‘internet of things (IoT)’, hebben ervoor gezorgd dat we anders tegen IT aan zijn gaan kijken en vooral hoe we software zijn gaan ontwikkelen.

Het falen van grote IT-projecten en daarmee gepaard gaande mediaspektakel, de miljoenen die schijnbaar verkwist worden aan overheidsprojecten en de opkomst van ‘startups’ vereisen dat we wendbaarder omgaan met softwareontwikkelingen.

Een belangrijke verandering in IT-projecten vindt plaats in het projectmanagement. Waterval wordt steeds meer ingewisseld voor Agile. De rol van de projectmanager is steeds minder relevant en zien we langzamerhand verdwijnen. Spraken we tot voor kort nog van een projectmanager in softwareprojecten, tegenwoordig hebben we het over Product Owners en Scrum-masters. Maar is de rol van de projectmanager echt overbodig geworden in de wereld van zelfsturende teams en productorganisaties?

Lees het artikel

De nieuwe werkplek

door Pieter van de Ploeg, illustratie door Tom van Dun

Van boekoverschrijvende monniken via domme terminals naar PC’s en Thin Clients en virtuele desktops. De IT-werkplek van de medewerker heeft zich in de laatste 50 jaar razendsnel ontwikkeld. Wat is de volgende stap? Welke invloed heeft het internet en wat moeten we met Dropbox en Google Apps?

Een onderzoek van McAfee uit 2013 laat zien dat meer dan 80% van de medewerkers applicaties “in de cloud” gebruikt die niet door de IT-afdeling zijn goedgekeurd. 30% van die medewerkers zegt dat ze met de applicaties de procedures en processen van de IT-afdeling kunnen omzeilen.


De IT-afdeling heeft er machtige concurrenten bij gekregen. Afwachten en er maar het beste van hopen is vrijwel zeker geen succesvolle strategie. Maar wat dan wel te doen? Die vraag wordt beantwoord in het bijgaande artikel.

Lees het artikel

Van outsourcing naar inkoop

door Pieter van der Ploeg

Veel mensen zouden vreemd opkijken als ze een bericht in de pers lazen dat bijvoorbeeld een grote bank “de productie van zijn kantoorartikelen heeft uitbesteed aan Staples Europe B.V.“. Ook zou het opvallen als het bericht zou luiden dat een taxibedrijf “het onderhoud van zijn wagenpark heeft ingekocht van een groot garagebedrijf”.

Er is een verschil tussen Inkoop en Outsourcing. In beide gevallen gaat het om leveranciers en hun diensten, maar voor het “verkrijgen” van die diensten zijn verschillende processen nodig.

Dat geldt ook voor IT. Soms wordt een IT gerelateerde activiteit aanbesteed en soms is het beter om te spreken van inkoop. Door recente ontwikkelen is er een groeiend aanbod van IT-diensten ontstaan dat moet worden ingekocht.

Het beheer van e-mail servers wordt niet uitbesteed aan bijvoorbeeld Google maar kan worden ingekocht van dat bedrijf. Outsourcing wordt vervangen door Inkoop. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillen tussen Inkoop en Outsourcing en op de ongewenste effecten van het vermengen van die twee manieren van “verkrijging”.

Lees het artikel


Alle rechten voorbehouden Backfield Group BV © Copyright 2018 | Algemene voorwaarden | Privacy