De remmende voorsprong

door René van Es

In de jaren na de eeuwwisseling zijn zowel de private sector als de overheid massaal overgegaan op het uitbesteden van met name hun IT-infrastructuur door gebruik te maken van zogenaamde “Hosting services”. Naast het kostenaspect was met name het “ontzorgd” worden in termen van investeringen en aandacht een belangrijke drijfveer. Menige organisatie heeft daarmee nu een remmende voorsprong.

IT-outsourcing betekende het uit handen geven van de primaire verantwoordelijkheid en overgaan op het afnemen van een (managed) service. De leverancier was verantwoordelijk voor het doen van investeringen en bepaalde daarmee zelf zijn vorm en niveau van dienstverlening. Vaak zijn dit specifieke omgevingen waar u als klant gebruik van maakt. Inmiddels is deze situatie ontwikkeld en zien we inmiddels al veel tweede en derde generatie contracten. Vaak zien we in deze contracten een aanscherping van de initiële behoefte en is er inmiddels ook ervaring met de relatie met de desbetreffende hostingpartij.

Echter, inmiddels zien we in de markt is een versnelde inzet van zogenaamde SaaS-applicaties. Deze applicaties bieden functionaliteit als een service, al dan niet uit een cloud-omgeving. Belangrijk kenmerk is dat de hosting van deze applicatie onderdeel is van de SaaS-service. Het overgaan op deze vaak aantrekkelijke vorm van functionaliteit als een service betekent wel dat eigen behoefte aan hosting-capaciteit sterk afneemt. En daar kan een situatie ontstaan met de huidige hosting-leverancier die het gevoel geeft van een remmende voorsprong. Wat we vaak zien is dat de contracten niet voorzien in een sterke afname van de hosting-behoefte en bovenal de leverancier ziet in een rap tempo zijn (core-)business verdampen. Wat dan leidt hoge kosten en spanningen in de relatie met de leverancier.

saas

Backfield Group heeft veel ervaring in het managen van dergelijk situaties. Door het inzetten van de kennis en ervaring op het gebied van contractmanagement, servicemanagement en (projectmatige) migraties zijn de consultants van Backfield Group in staat de gewenste situatie conform afspraak te bereiken. Met een verbetering van zowel de relatie met de huidige leverancier – door een toenemende behoefte aan security- en netwerkfaciliteiten (Federated Services) te benadrukken – als het opbouwen van een relatie met de nieuwe SaaS-leverancier.

Vragen of opmerkingen? Neemt u dan contact met ons op.


Alle rechten voorbehouden Backfield Group BV © Copyright 2018 | Algemene voorwaarden | Privacy