Van gesloten archief naar open data

Door: Marjon van Schendel

Bij de Stichting Omroep Muziek, thuishaven voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroep Koor, ligt in de kelder een van de grootste bladmuziekarchieven van Europa. Niet alleen klassieke muziek, maar ook alle muziek die voor radio- en televisieprogramma’s geschreven is van 1920-1980. In 2013 is het archief gesloten en niet meer toegankelijk voor publiek.

Maar dat wil niet zeggen dat die muziek niet meer toegankelijk is. Marjon van Schendel, een van de associés van Backfield Group, vertelt hoe zij die aan het ontsluiten is.

In 2017 heeft het ministerie van OC&W een eenmalige subsidie verstrekt om een deel van de collectie te digitaliseren en daarmee weer beschikbaar te stellen. De opdracht die ik als projectmanager voor dit project kreeg was om ‘de collectie zo breed mogelijk beschikbaar te stellen en bekendheid te genereren voor deze collectie’. Op basis van deze opdracht hebben we ervoor gekozen om niet alleen een deel van de collectie (de omroepmuziek) te digitaliseren en via de website www.muziekschatten.nl beschikbaar te stellen, maar ook de metadata van de volledige collectie als Linked Open Data te publiceren (data.muziekschatten.nl). Hierdoor wordt het mogelijk om de collectie te kunnen koppelen aan andere (erfgoed)instellingen, zoals bijvoorbeeld het instituut voor Beeld en Geluid, Muziekweb, maar ook het Netwerk Oorlogsbronnen. Met een aantal concerten (samen met Radio4) proberen we deze muziek weer onder de aandacht te brengen. En dat deze muziek weer gevonden wordt, blijkt uit het toenemend bezoek van de website en het groeiend aantal aanvragen.

Inmiddels is er ook structurele financiering voor deze omgeving gevonden, waardoor de continuïteit geborgd is. Het digitaliseren gaat, op wat kleinere schaal, nog steeds door, inmiddels hebben we van de 600.000 titels er 65.000 gedigitaliseerd. 

saas

Voor meer informatie kijk op muziekschatten.nl en op youtu.be/4NPw89DUJ7g. Of neem contact op met muziekschatten@omroepmuziek.nl.
En volg ons via het YouTube-kanaal ‘muziekschatten’.

Mijn rol?
Ik ben als projectmanager verantwoordelijk voor het welslagen van dit project. Maar ook persoonlijk was dit een kolfje naar mijn hand, want als muziekliefhebber en promoter van digitaal erfgoed is het geweldig om het enthousiasme, de geestdrift en het toekomstperspectief in de muziekarchiefsector een boost te geven.

Marjon van Schendel
Senior Projectmanager

Neem gerust contact met ons op als u een senior projectmanager als Marjon zoekt. Onze contactgegevens vindt u hier.


Alle rechten voorbehouden Backfield Group BV © Copyright 2018 | Algemene voorwaarden | Privacy